2018 m. sausio 23 d., antradienis

Buhalterinės apskaitos plonybės: kuo skiriasi buhalteris ir apskaitininkas?


Kiekvienoje profesijoje yra tokių niuansų, kuriuos žino tik tos srities specialistai. Kas yra buhalterija, bendrais bruožais įsivaizduoja kiekvienas iki tol, kol nesusiduria su ja tiesiogiai. Jeigu reiktų tvarkyti buhalterinę apskaitą, ko ieškotumėte: buhalterio, apskaitininko, finansininko, analitiko? Greičiausiai po tokio klausimo paprasčiausias sprendimas būtų ne ieškoti atsakymų, o tiesiog užsakyti buhalterinės apskaitos paslaugas profesionalioje įmonėje, pavyzdžiui, FRONDITA, UAB. Bet garantuojame, kad vis tiek ilgai kirbės klausimas, ar buhalteris ir apskaitininkas nėra vienas ir tas pats?

Pasiklauskite profesionalų

Be abejo, prieš užduodant klausimą, ar skiriasi buhalterio ir apskaitininko specialybės, kiekvienas pasiklaus visažinio Google. Atsakymai priklausys nuo klausimo formuluotės, tačiau paieškos rezultatuose tikrai pastebėsite akivaizdžią informaciją – darbo skelbimus. O juose yra ieškoma ir buhalterių, ir apskaitininkų, ir net buhalterių-apskaitininkų. Dabar jau ir logiškai sunku išmąstyti, nes neaišku, ar buhalterinės apskaitos tvarkymui reikia kelių specialistų? Jeigu Jūsų įmonėje yra tik buhalteris, tai apskaita nevyksta? Taigi, ramiai įkvėpkite ir atsakymų ieškokite pas profesionalus, tai neužtruks, nes tikrai nebūsite pirmieji iškėlę tokius klausimus.
Gali būti ir taip, ir taip

Griežtai apibrėžiant pareigybes, buhalterio ir apskaitininko funkcijos skiriasi. Apskaitininkas tvarko pirminius dokumentus: sąskaitas-faktūras, banko išrašus, kasos dokumentus, skaičiuoja ir klasifikuoja visas įmonės ūkines operacijas. Didelėse įmonėse apskaitininkas gali dirbti siauroje srityje, pavyzdžiui, vesti tik žaliavų ir atsargų apskaitą. Apskaitininko darbas yra pateikti ir suklasifikuoti pirminius duomenis, nuo kurių dokumentacijos priklauso buhalterio darbas. Buhalteris, naudodamasis apskaitininko sutvarkytais duomenimis, daro suvestines, finansines analizes, deklaruoja mokesčius, t.y. vykdo tolimesnę buhalterinę apskaitą. Tačiau dažnai šios aptariamos pareigybės dubliuojasi. Nedidelėse įmonėse tas pats žmogus renka, tvarko pirminius finansinius dokumentus ir pagal juos vykdo buhalterines operacijas. Todėl labai dažnai žodžiai „buhalteris“ ir „apskaitininkas“ yra naudojami kaip sinonimai arba apjungiami į vieną pareigybę.
Svarbiausia tinkamai sutvarkyta buhalterinė apskaita

Įmonės buhalterinė apskaita turi būti tvarkoma tiksliai ir atsakingai. Stambiose įmonėse yra kuriami dideli buhalterijos skyriai, smulkiose – su viskuo susitvarkyti gali vienas darbuotojas. O galima užsisakyti buhalterines paslaugas iš bendrovės, kurioje dirba profesionalai ir nesukti galvos, kuo skiriasi nuo buhalterių skiriasi apskaitininkai ir kiek jų reikia, kad įmonės finansinė apskaita būtų tvarkinga. Geležinė taisyklė tik viena: reikalingas geriausias rezultatas su mažiausiais kaštais.
















1 komentaras:

  1. Norėčiau labai padėkoti „LAPO MICRO FINANCE“, kuri man suteikė paskolą sergančio vaiko gydymui. Labai džiaugiuosi, kad šiandien sutikau LAPO, jei reikia skubios paskolos, susisiekite su jais el. Paštu: lapofunding960@gmail.com
    „Whatsapp“ +447883183014

    AtsakytiPanaikinti