2012 m. rugsėjo 24 d., pirmadienis

UAB steigimas internetu prieinamas ne visiems

Verslo pradžia dabar nesunki. Pora valandų sugaišti pas buhalterius, užpildai krūvą dokumentų ir viskas – po kelių dienų jau turi įmonę. Kodėl taip greitai? Kas čia nutiko su Lietuvos valdžia, kuri paprastai verslininkams daugiau pagalius į ratus kaišioja, nei padeda? – paklausite. Visiems šiems „greičiams“ įtakos turi elektroninis parašas, kuris vis dar tik pradeda dalyvauti mūsų internetiniame gyvenime.

UAB steigimas internetu paprastai yra pigesnis, nei tvarkant dokumentus per notarą. Didelė dalis dokumentų pateikiama elektroniniu būdu. Tai ne tik „Registrų centro“ pažymos ir formos, bet ir kiti dokumentai, pavyzdžiui, patalpų savininko sutikimas registruoti savose patalpose įmonę. Internetu dokumentai pateikiami sparčiai ir veiksmingai. Nebereikia niekur važinėti, nieko derinti, kas paprastai daroma tradiciniu būdu steigiant įmonę.

Yra viena problema – elektroninis parašas nėra taip labai paplitęs, todėl paprasti žmonės patys negali atlikti tam tikrų veiksmų. Čia padeda profesionalai, kurie investuoja į el. parašą. El. parašas yra mokamas, jis yra reikalingas ir atsiperka, kai per mėnesį atliekamos bent kelios operacijos. El. parašas yra ne tas pats, kas elektroninė bankininkystė. Nemaišykite jo, nes su laiku bankai vis labiau vengs suteikti autorizacijos paslaugą negaudami tiesioginės naudos. Visi turi el. bankininkystės prieigą, tačiau el. parašo – ne, todėl ir kyla šis diskomfortas.

UAB steigimas internetu paprastai atliekamas pačių finansinių konsultantų. Sudėtingiausias dokumentas yra namo ar buto savininko ar kelių savininkų sutikimas, kad jo būste būtų įsteigta konkreti įmonę. Kai yra keli savininkai, el. parašu pasirašyti dokumento nusiųsti nepakanka tik vienam iš savininkų. Reikia, kad visi savininkai suteiktų sutikimus. Jei bent vienas jų neturi el. parašo, teks rinktis 100 litų brangesnį tradicinį variantą, kuriame įtrauktas ir notaro laukiamojo vizitas kartu su finansiniu konsultantu. Tai papildomai sugaištas laikas, niekam nereikalingas straipsnis, ir nedidelės išlaidos. Kai savininkas vienas ir su el. parašu – problemos nebus.

Ar apsimoka įsigyti el. parašą? Kol kas dar ne, nes jo kasdieninis pritaikymas vis dar miglotas. Jo prireikti gali labai retais atvejais, tačiau po poros metų jo panaudojimas gali būti išplėtotas ne tik verslo steigimo srityje. Kol kas UAB steigimas internetu tegul būna daromas per profesionalius finansų konsultantus, turinčius el. parašą.

1 komentaras:

  1. Kurti verslą darosi vis paprasčiau, o tokios naujovės kaip uab steigimas internetu tik paspartins visą procesą. :)

    AtsakytiPanaikinti